Gedwongen "stage" studenten in Apple fabrieken...

01-10-2012 15:12

 

iSlave? Dwangarbeid in China om ons te laten genieten van iPhone 5

foxconn-supply-chain

Opnieuw is Apple onaangenaam in het nieuws. En weer betreft het de Chinese leverancier Foxconn (1,2 miljoen werknemers). Deze keer gaat het om hardnekkige geruchten dat 10-duizenden studenten er ‘gedwongen stages’ lopen teneinde de nieuwe iPhone op tijd in Amerikaanse winkels en als cadeautje onder Amerikaanse kerstbomen te krijgen. Apple zal de iPhone 5 morgen met veel fanfare presenteren.

Apple reageert niet en zegt eenvoudig dat Foxconn zich houdt aan plaatselijke arbeidswetten. De New York Times, die eerder berichtte over misstanden bij Foxconn, bericht dat stagiaires niet weg mogen. Hun leraren zouden hen dwingen te blijven om tekorten aan werknemers bij FoxConn op te vangen.

Bij eerdere publicaties in de VS (er zouden onevenredig veel zelfmoorden zijn onder werknemers) verhoogde Foxconn de lage lonen en verbeterde de arbeidsomstandigheden. De Fair Labor Organisation steunt de studenten. Hun werk aan de lopende band heeft niks met een nuttige stage te maken. Het is pure uitbuiting, vooral als er – zoals de studenten beweren – sprake is van dwang.

ABC-tv over Foxconn:
youtu.be/xuO3_yEV95U